Uutiset Videot , ·

Tuhansien suomalaisten idoliksi viime aikoina noussut menestyksekäs vapaaottelija Makwan Amirkhani on kampanjoinut näkyvästi kiusaamista vastaan. Amirkhani on puhunut avoimesti omista kokemuksistaan kiusaamisesta, sillä hän oli kouluaikoinaan koulukiusattu.

Nyt Makwan on nimitetty Rizkin brändilähettilääksi myös kiusaamista vastaan. Taannoin myös Rizkin dokumentissa nähty Amirkhani jakoi nyt faneilleen viisi ajatusta, jotka kannattaa muistaa, jos jotain läheisistä on kiusattu.

1. On tärkeää kertoa vanhemmille heti. Anna itsellesi rohkeuspalkinto, kun uskaltaudut puhumaan siitä, miten joku on kohdellut sinua huonosti. Se ei ole heikkoutta, se on rohkeinta mitä voit tehdä.

2. Kiusaaja kärsii itse. Hän purkaa pahaa oloaan kiusaamalla. Hän näkee kiusatun heikkona vastustajana ja haluaa päästä tämän ihon alle, aivan kuten minun vastustajani kehässä. Vaikka silloin tuntisin oloni heikoksi, en näytä sitä koskaan. Yliotetta on mahdoton saada sellaisesta, joka ei kiinnitä kiusaajan kommentteihin mitään huomiota.

3. Jos sinua provosoidaan, hymyile vaikka takaisin. Älä anna sitä nautintoa, että he huomaavat kommenttien satuttavan. Seinän kanssa ei kukaan jaksa riidellä kovin pitkään.

4. En tiedä, pitäisikö tätä edes sanoa. Nuorempana olisin kehoittanut lyömään takaisin jos mikään muu ei auta. Iän myötä sitä tulee viisaammaksi, nyt tyydyn sanomaan, että itseä täytyy osata myös suojata väkivallalta.

5. Älä käytä aikaasi hautomalla kostoa. Kiusaajat ovat kovan ulkokuorensa alla heikkoja surullisia hahmoja. Älä tuhlaa ajatuksiasi heihin. Kiusaajien käy lopulta huonosti joka tapauksessa, halusit sitä tai et.