Uutiset Videot , ·


Elokuva-alalla eletään parhaillaan jännittävää viikkoa, sillä viikonloppuna jaetaan alan arvostetuimmat Oscar-palkinnot. Monet suomalaisetkin asettavat herätyskellon soimaan aamun pikkutunneilla, jotta he pääsisivät ihailemaan gaalan parhaita paloja suorana lähetyksenä. Tuttuun tapaan tulevista voittajista käydään jo etukäteen hurjaa spekulaatiota, ja ainakin osan mielestä voittajat ovat jo selvillä. Silti yllätyksiä tulee vuosittain.

Eniten ehdokkuuksia kahmivat elokuvat ovat luonnollisesti usein myös suurimpia voittajia, sillä ehdokkuuksien määrän voidaan katsoa olevan yhteydessä myös voitettavien palkintojen määrään. Ehdokkuuksien määrällä mitattuna yksi on tänä vuonna ylitse muiden, sillä takavuosien Hollywoodiin sijoittuva Mank on ehdolla peräti kymmenessä kategoriassa. Määrä on tällä kertaa aivan omaa luokkaansa. Kuuden ehdokkuuden elokuvia on useita, sillä kuudessa eri Oscar-kategoriassa on ehdolla peräti kuusi elokuvaa.

Kuusi Oscar-ehdokkuutta ovat saaneet elokuvat The Trial of the Chicago 7, Nomadland, Judas and the Black Messiah, Sound of Metal, The Father ja Minari. Hieman yllättäen Mank ei ole ehdokkuuksiensa määrästä huolimatta vedonlyönnin asiantuntijoiden ykkönen, sillä esimerkiksi Mr Green uskoo sen saavan vain yhden Oscarin parhaasta lavastuksesta. Yhtiön asiantuntijat uskovat Nomadlandin voittavan parhaan elokuvan palkinnon ja sen ohjaaja Chloe Zhaon voittavan parhaan ohjaajan palkinnon. Paras miespääosa menee asiantuntijoiden mukaan viime kesänä kuolleelle Chadwick Bosemanille ja paras naispääosa Carey Mulliganille.

Oscar-palkinnoille on perinteisesti antanut suuntaa aiemmin keväällä järjestetty Golden Globe, jossa Nomadland palkittiin parhaana elokuvana ja Boseman palkittiin parhaasta miespääosasta. Hänen puolestaan kiitospuheen piti vaimo Taylor Simone Ledward. Voit katsoa kiitospuheen tästä linkistä. Golden Globessa parhaasta naispääosasta palkittiin Andra Day.